Veelzijdig naar de top - Jachthondentraining

 
 



Continentale Staande Jachthonden (CSJs) danken hun bestaan aan het feit dat zij zo veelzijdig zijn. Al deze rassen werden oorspronkelijk gefokt en tewerkgesteld door jagers die een ‘allround gebruikshond’ nodig hadden, vóór het schot om het wild te zoeken, en ná het schot om het binnen te brengen.
Nog steeds worden CSJs zo ingezet, niet alleen door jagers maar ook door anderen, voorjagers die in de ban gekomen zijn van een schitterende sport, het samenspel met hun veelzijdige atleten, zo niet ter jacht dan toch in het trainen voor en meedoen aan proeven en wedstrijden.
 

De bedoeling van onze trainingen en van het boek 'Veelzijdig naar de top' is om voorjagers van Continentale Staande Jachthonden te helpen hun hond zo op te leiden dat deze met succes inzetbaar is voor meerdere vormen van jacht en voor alle gereglementeerde proeven en wedstrijden opengesteld voor CSJs.

Deze honden zijn genetisch geprogrammeerd om zich de volgende disciplines eigen te maken:

  • Veldwerk op veerwild,
  • Apporteerwerk op klein- en waterwild,
  • Nazoek op grofwild.
De gedachte achter de methode is dat deze zo verschillende vormen van hondenwerk onderling niet op gespannen voet hoeven te staan, zoals vaak gedacht en beweerd wordt.
Een evenwichtige ontwikkeling van de aanleg en gewenste eigenschappen en een doordachte trainingsopbouw maakt het mogelijk de hond tot hoge prestaties in elk van deze drie disciplines te brengen. Veelzijdig naar de top!

foto: Jutta Röttgen foto: Ton Niessing foto: Lotte van Dijk
 
 

 © 2018, J.N.J. Kraay Copyright & Disclaimer